… på at besøge CERN – 3 indtryk fra turen

For et par uger siden kom jeg hjem igen fra CERN med en kæmpe oplevelse i bagagen, og her kommer tre indtryk jeg tog med hjem derfra. Jeg er ikke sikker på, at jeg kan formidle det så det yder oplevelsen retfærdighed, men så kan det være jeg gør et forsøg mere. Når jeg får styr på alle billeder og videoer skulle der gerne komme lidt sammenklip fra turen og formentligt også lidt mere tekst om besøget.

1. Ved CERN er næsten alt enten virkeligt stort eller virkeligt småt

Det kom ikke som den store overraskelse – Large Hadron Collider er trods alt den største maskine vi har bygget, med en omkreds på ca. 27 km – men når man er ved lufthavnen i Genève og ser mod Jurabjergene og får at vide at det er diameteren på Large Hadron Collider, går det virkeligt op for en hvor stort et projekt der er tale om.  På en eller anden måde er det ret paradoksalt at vi for at undersøge universets allermindste byggesten har måtte bygge så stor en maskine. En ting er at læse om det, men når man står der og ser hvor stort et område Large Hadron Collider dækker over, bliver man endnu mere imponeret over projektets omfang – også selvom ringen ligger 80-100 meter under jorden, så man kun kan se den indirekte, på de bygninger som hører til Large Hadron Collider.

At CERN er stort og internationalt samarbejde er en nødvendighed, ser man også på de mange nationaliteter som er tilknyttet CERN. Med 22 medlemsstater, samarbejdsaftaler med et endnu større antal stater som ikke er medlemmer, og cirka 13000 tilknyttede forskere er CERN en kæmpe organisation (som også har cirka 2500 ansatte). Med så mange mennesker samlet er det ikke uden grund at et af de fire ben i CERNs mission er “Bringing nations together through science”

Med sådan en mission og så mange mennesker og nationer samlet, er samarbejde og gennemsigtighed en dyd. Næste punkt er derfor:

2. CERN er åbent

Når jeg fortalte at jeg skulle besøge CERN inden jeg tog afsted, fik jeg flere gange spørgsmål om hvordan jeg havde fået lov til at komme inden for der, om ikke det er meget hemmeligt og lignende. Det er dog slet ikke tilfældet. Faktisk har det stik modsatte været en del af CERNs formålsparagraf helt fra etableringen i 1954:

“The Organization shall provide for collaboration among European States in nuclear research of a pure scientific and fundamental character, and in research essentially related thereto. The Organization shall have no concern with work for military requirements and the results of its experimental and theoretical work shall be published or otherwise made generally available.”

Det betyder at der er meget lidt hos CERN som er hemmeligt, der er ikke noget man ikke må tage billeder af (udover de ansatte, som man skal spørge om lov først) og al forskningen offentliggøres og stilles til rådighed for offentligheden, så man kan benytte sig af det. Hvis man altså forstår det…

Og det leder til næste punkt:

3. Forskningen fra CERN er virkeligt svært at forstå

Og det ændrer et besøg ikke på…


CERN er et meget fascinerende sted at besøge og jeg kan kun anbefale at slå til hvis man får muligheden. CERN arrangerer guidede ture for både grupper og enkeltpersoner.

Det kan man se mere om på: https://visit.cern/tours/guided-tours

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *