… på CERN i “CERN – Large Hadron Collider Podcast”

Næste stop på turen for at blive klogere på CERN, er “CERN – Large Hadron Collider Podcast” med professor og partikelfysiker Brian Cox. Podcasten blev produceret i 2007 og 2008, som optakt til at LHC skulle opstartes første gang, så der er naturligvis sket rigtigt meget siden da (et par ikke helt ubetydelige eksempler: LHC har kollideret partikler og har opdaget Higgs-boson). I podcasten tager Brian Cox en række kendte (i hvert fald i Storbritannien) personer med på besøg på CERN.

Når podcasten stadig er et lyt værd, selvom den har nogle år på bagen, skyldes det primært to ting. For det første giver deltagernes reaktioner og kommentarer en fornemmelse af størrelsen af CERN, når man er med på besøg ved ATLAS, CMS, CERN Computer Center og flere andre steder. Dernæst begrænser Cox og hans gæsters samtaler sig ikke til at dreje sig om de tekniske detaljer ved LHC og de teorier som er i spil, men de taler også om en række emner i forhold til forskning og videnskab, som stadigt er aktuelle.

Brian Cox diskuterer blandt andet forholdet mellem religion og videnskab med pastoren Victor Stock, støtte til forskning med den tidligere, britiske minister og medlem af parlamentet Ed Vaizey og arkitekten Charles Jencks fortæller om hvordan han lader sig inspirerer af fraktaler, bølger og kaosteori. Alt sammen emner som stadig er relevante selvom LHC nu er startet op og Higgs-bosonen er påvist.

En sidste ting som gør podcasten lytteværdig, er at den flere steder et ret sjov og man får eksempler på hvilken humor der gør sig blandt partikelfysikere.

Fysikeren Albert De Roeck fortæller i en af episoderne:

“One of my collaborators once made a joke, he likes to try to explain to his family what he is doing and the magnitude of what the whole thing was, and he said well this magnet, it’s so powerful and it’s so big that you could use it as a medical scanner for whales. It only worked half the way he explained, because his mother now thinks he’s a marine biologist and his sister is now wondering why there are whales in Geneva.”

Det er da en fin vits.

Man bliver ikke ekspert i partikelfysik af at høre CERN – Large Hadron Collider Podcast, men den giver et indtryk af hvor stor en organisation CERN er, og diskuterer en række afledte spørgsmål, som dukker op i kraft af hvor banebrydende og helt ude på kanten af menneskelig erkendelse, forskningen hos CERN er.

CERN – Large Hadron Collider Podcast kan findes på iTunes eller den podcastens noget rodede hjemmeside.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *